החיים מחוץ לתל אביב – או מה עשו 700 מתכננים בעיר העתיקה של באר שבע.

העיר העתיקה של באר שבע כנראה לא ידעה יומיים סוערים שכאלו, לפחות מאז כניסת הגנרל אלנבי וכוחות ANZC בשעריה. למעלה מ-700 מתכננים צבאו ביום חמישי האחרון על העיר העתיקה, מלאו מפה לפה את רחובותיה, נהנו ממזג אויר מושלם, מרובע המתוכנן "לפי הספר" בגריד רחובות מקבילים שתי וערב וממגוון מעורר השתאות של בתי אוכל, פאבים ומקומות בילוי אותנטיים, משופצים, משוחזרים , תאומי תל אביב או בעלי סגנון ייחודי ונפרד. הרחובות מלאו אדם, אנרגיה, שיח ובעיקר עירוניות, וכל אלו נמשכו עד שעות הערב המאוחרות כאשר צלילי המוזיקה של איתי פרל ולהקתו הדהדו ברחובות הסמוכים.

אז מה היה לנו? מרכז צעירים אחד המארח מאות מתכנניםמכל רחבי הארץ, הפנינג שמח של אנשי מקצוע הנפגשים זה עם זה ומחליפים חוויות ומידע, על כוס קפה ועוגיות טובות (כן יש דבר שכזה גם מחוץ לתל אביב....), מושב מליאה מרתק בהשתתפות ראש העיר באר שבע רוביק דנילוביץ, ראשת העיר חיפה עינת קליש רותם  ואורח הכבוד מגרמניה, וולף דיסקינג שסיפר כיצד לוקחים עיר "רגילה" והופכים אותה לעיר מובילה (על כל אלו ניתן לקרוא בידיעות הבאות בניוזלטר זה) בו ניתן היה להשתתף באולם המלא מפ לפה או לצפות בשידור במעגל סגור ברחבה האביבית יחד עם חברים ועמיתים.

לאחר מכן נערכו חמישה מושבים מקבילים, בחללים יוצאי דופן בעלי אוירה מיוחדת, המצביעים על השקעות יוצאות דופן ואמון גדול של המגזר העסקי הפרטי במה שמתרחש בעיר העתיקה. אז בין "סמילנסקי בוטיק" היפיפה, לחלוץ 33 האלטרנטיבי, לתאטרון הפרינג' (כן כן, בבאר שבע, בעיר העתיקה) ולחללים ומרכזים נוספים נערכו מושבים מרתקים בהובלת סגן ראש ומ"מ ראש העיר באר שבע , טל אל-על, על איך תראה תמונת העתיד של מדינת ישראל אם תתממש התכנית האסטרטגית לדיור, על הרשויות המקומיות כמובילות חדשנות בתכנון , בהובלת שרון בנד חברוני, ובהשתתפות זוכי אות איגוד המתכננים לרשויות מצטיינות בתכנון; אהוד יוסטמן ממנהל התכנון הוביל מושב חשוב שעסק בשינוי הדרך שמוביל המינהל במגזר הכפרי; פרופ' ערן רזין הוביל מושב מרתק בהשתתפות בירי המתכננים במגזר הציבורי והפרטי בשאלת העירוניות מחוץ לתל אביב (נושא עליו לראש עירית באר שבע היה בהחלט מה לומר, ועל כך ניתן לקרוא בידיעה הבאה) ויצחק אהרונוביץ הוביל מושב על מנהיגות ותכנון מחוץ לקופסה התל אביבית בהשתתפות ראשי הרשויות של  ירוחם, רמת הנגב, ערד, שער הנגב ונווה מדבר.

את משמעות הכנס יתן היה לראות על פניהם של בעלי המסעדות, הפלאפליות והעסקים הקטנים בעיר העתיקה, כאשר הוצפו בים של מבקרים בהפסקה שבין המושבים. לאחר מכן התפזרנו ב-11 חללים שונים לשני סבבים של מושבים מקבילים בהשתתפות כ-100 דוברים  ובמגוון נושאים עצום. משיתוף ציבור, דרך תכנון במגזרים הערבי, החרדי והכפרי; תכנון וסביבה, זהות מקומית, פריפריה ומרכז, זהות מקומית ועד התחדשות עירונית על שלל היבטיה, תחבורה ועוד.

כנסי האיגוד ידעו ארועי ערב מכל הסוגים , אין עוררין על כך שזה של באר שבע היה אחד המרשימים והמוצלחים שבהם. החלל הגדול של בר החלוץ 33 היה מלא מפה לפה עד קצהו, קייטרינג משובח וכוס בירה על חשבון הבית חיממו את האווירה  וקשה היה להישאר אדישים כאשר מתכננת ואדריכלית עדנה לרמן, סגן יור ויור איגוד המתכננים ב-12 השנים האחרונות, זכתה באות יקיר התכנון. למרות השעה המאוחרת, האווירה הבלתי פורמלית, והיום הארוך שכבר היה מאחרינו, הקהל הגדול נשאר קשוב מאוד גם לפאנל המסכם בהובלתה של הפרופ' נורית אלפסי מאונ' בן גוריון בנגב, שבסופו גם קיבלה את "קפסולת הזמן" שאסף פורום המתכננים הצעירים במהלך היום ותשוב ותפתח בעוד 30 שנה. איתי פרל עם להקה גדולה חתם את הערב במופע קצבי שקשה היה להתנתק ממנו.

למחרת בבוקר הגיעו למעלה מ-150 משתתפים לשמוע את הרצאתו המרתקת של אדריכל העיר באר שבע רועי לביא שסקר את התוכניות ובעיקר את הדילמות המלוות את התכניות לפיתוח מטרופולין באר שבע. שבעת הסיורים שלאחר ההרצאה המחישו את הנקודות השונות והיו מרתקים לא פחות. סיירנו אל מרכז העיר העתיקה ואל השוק העירוני של באר שבע, לעוגני הפיתוח של פארק ההיי טק, בית החולים סורוקה והאוניברסיטה; ביקרנו בקהילות העירוניות המנסות ליצור שינוי מלמטה; ביקרנו בפרויקטי שכונות הסכמי הגג שעתידות לאלכס  עוד כ-20,000 יח"ד בעיר; פקדנו אתרים בעלי ערכי שימור בשאלה האם הם נכס או נטל על כתפי העיר והיו מי שהרחיקו עד לרהט.

על התכנים ניתן לקרוא בידיעות הבאות, מומלץ מאוד לפקוד את אתר האינטרנט של האיגוד, בו ניתן למצוא את המצגת של אורח הכבוד מחו"ל וכן מידע וחומרים נוספים, וכמובן לא לשכוח את עשרות התמונות המתעדות את הרגעים היפים של הכנס.

בקרבו נפרסם את תוצאות המשוב שערכנו בין משתתפי הכנס וזכה להיענות יוצאת דופן.

ו- נתראה בכנס הבא